Κατά τη διάρκεια των χτεσινών καταιγίδων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας, που στοίχισαν δυστυχώς τη ζωή σε δύο συμπολίτες μας, το μυαλό μας πήγε σε εκείνες και εκείνους που ζουν ήδη σε δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες στα όρια της αστεγίας.
Πιο πολύ όμως ανησυχούσαμε για κάποια νεαρά άτομα, πάνω από 15 στον αριθμό, κυρίως εργαζόμενοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που ζουν σε εγκαταλειμμένα κτήρια στην πόλη του Ηρακλείου, μέσα σε άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες, με άμεσο κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, ακόμη και της ζωής τους…

Όπως μας έχουν ήδη μεταφέρει, ότι παρόλο που έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα και εργάζονται, είτε οι ιδιοκτήτες δεν τους ενοικιάζουν σπίτια λόγω της “καταγωγής” τους, είτε τους πετάνε έξω, με την πρώτη ευκαιρία, αφού δεν υπάρχουν μισθωτήρια συμβόλαια. Τα ενοίκια δε, είναι απαγορευτικά, ακόμα και όταν αφορά μικρά και μη συντηρημένα διαμερίσματα.
Στα μέρη που έχουν βρει προσωρινή αναγκαστικά “στέγη” δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής: νερό για προσωπική καθαριότητα, για πλύσιμο ρούχων ή τουαλέτες και βέβαια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συγκέντρωσης απορριμάτων. Πέρα από αυτό αντιμετωπίζουν και τον συνεχή φόβο της εκδίωξης τους από την αστυνομία που τους έχει ήδη επισκεφτεί αλλά και τους ιδιοκτήτες των εγκαταλειμμένων για χρόνια, αυτών κτηρίων.
Παράλληλα, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων σε σχέση ιδίως με την έλλειψη εργατικών χεριών. Από τις μαρτυρίες αυτών των νέων ανθρώπων, που μπορούν άνετα να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, ελάχιστες είναι οι αξιοπρεπείς δουλειές που βρίσκουν, κι αυτές χωρίς συμβόλαιο και ασφάλιση, αλλά και πολλές φορές χωρίς την σωστή καταβολή των δεδουλευμένων μισθών. Μιλούν δε ελάχιστα Ελληνικά. Το ότι δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα γλώσσας μετά από τόσο καιρό στην χώρα και το νησί, μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Και δυσχεραίνει πολύ και την επικοινωνία μας μαζί τους.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν επιζητούν την “ορατότητα”, κρύβονται, ντρέπονται, εκφράζουν πίκρα και δυσπιστία. Και φοβούνται ιδίως για το τι θα γίνει όταν θα έρθει ο χειμώνας ή τους πετάξουν στους δρόμους ξανά. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τους θανάτους αστέγων προσφύγων, πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, σε παρόμοιες συνθήκες στέγασης…
Επικοινωνήσαμε εδώ και πάνω από μια βδομάδα την πληροφορία αυτή στις δημοτικές αρχές, θεσμικά όργανα, διεθνείς οργανώσεις και τοπικούς εκτελεστικούς φορείς που έχουν την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής, της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης, της διαχείρισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού και των δικαιωμάτων στην πόλη μας, για να δρομολογηθούν θετικές λύσεις για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι αυτοί σήμερα αλλά και για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες και ατυχείς καταστάσεις στο εγγύς μέλλον. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση ή ανταπόκριση (εκτός μίας εξαιρέσεως για είδη πρώτης ανάγκης).

Η ομάδα της Θάλασσας Αλληλεγγύης θα συνεχίσει να μοιράζεται μαζί τους κάποια βασικά είδη (π.χ. υπνόσακους, σνακς, φακούς, φρούτα, νερό, καφέ, ρουχισμό, χυμούς, κλπ), συνοδεία σε ιατρικές δομές και υπηρεσίες όταν χρειάζεται, πιθανά με μαθήματα Ελληνικών αλλά και με την παρουσία μας, για να δώσουμε λίγο κουράγιο και να περάσουμε το μήνυμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.
Καλούμε επίσης όλες και όλους για να μας βοηθήσετε αν μπορείτε με τα παρακάτω υλικά:
• Σνακς διάφορα, μπισκότα γλυκά και αλμυρά, σοκολάτες και κρουασάν, αραβικές πίτες, πατατάκια, ξηρούς καρπούς και φρούτα
• Εμφιαλωμένο νερό, χυμούς ατομικούς, σπαστούς καφέδες, φακελάκια τσάι, φακελάκια ζάχαρης
• Κονσέρβες τόνου, ψαριών, κρέατος (κοτόπουλο & μοσχάρι) και λαχανικών και ζυμαρικά τ. noodles
• Ατομικές συσκευασίες σαπουνιών, σαμπουάν και αφρόλουτρων (τ. Ξενοδοχείου), οδοντόκρεμες, χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας, αντισηπτικά μαντηλάκια, αντισηπτικό υγρό 100 ml
• Κάλτσες (Νο 40 με 44) και εσώρουχα (Μ,L,XL) – μόνο καινούργια
• Χλωρίνες και μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι
• Φακούς με μπαταρίες ή/και ηλιακούς, σκάφες πλαστικές για πλύσιμο ρούχων
* Η παραλαβή των παραπάνω ειδών θα γίνεται στο εργαστήριο της Θάλασσας Αλληλεγγύης στο παρακάτω ωράριο
** Για παπούτσια και μπουφάν θα κάνουμε καινούργια ανάρτηση όταν θα έχουμε ακριβή νούμερα
*** Για περισσότερες πληροφορίες ή για άλλους τρόπους να βοηθήσετε (στέγαση, δουλειές, χρήματα, συνοδεία, κλπ) στείλτε μας μήνυμα στην σελίδα του fb @ThalassaSolidarity ή με email στο info@thalassa-solidarity.org
Δεν φτάνουν μόνο αυτά, το ξέρουμε, και είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει θεσμική και κοινωνική αδιαφορία. Δεν είναι λύση να παραμένουν σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, ούτε φυσικά να εκδιωχθούν από το ένα ερείπιο για να πάνε σε κάποιο άλλο ή να σταλθούν στα κρατητήρια όπως συνήθως συμβαίνει, ούτε να τους περιβάλουμε μόνο με σιωπηλή φιλανθρωπία. Και θα είναι αργά, όταν αποφασίσουμε να δράσουμε μόνο όταν ασχοληθούν τα τοπικά ΜΜΕ , όπως σε κάθε θάνατο αστέγου.
Αναρωτιόμαστε γιατί όταν επικοινωνούμε όσα βλέπουμε πέφτουμε σε έναν τοίχο αδιαφορίας και γιατί να ακούγεται άραγε είτε “ανατρεπτικό” είτε “φιλανθρωπικό» όταν μιλάμε για:
– Αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία με συμβάσεις και ασφαλιστική κάλυψη για όλες και όλους
– Στέγαση σε αξιοπρεπή σπίτια με προσιτά μισθωτήρια για όλες και όλους
– Ουσιαστικές ευκαιρίες ένταξης και πραγματική συμπερίληψη προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών στις κοινωνικές διαδικασίες, στην εκπαίδευση, στην εργασία
– Κοινωνικές πολιτικές και δράσεις αλληλεγγύης που δεν βασίζονται στην φιλανθρωπία ή δεν περιορίζονται από ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά στην ανθρωπιά και την αλληλοβοήθεια
Η ομάδα της Θάλασσα Αλληλεγγύης – Thalassa of Solidarity